ازدواج به دلیل برداشت غلط از مفاهیم : افراد در دوران نامزدی ممکن است به فاش سازی مسائل شخصی خود بپردازند که گاهی بی توجهی به محتوای مطالب ابراز شده مشکلاتی را به دنبال دارد . مثلاً مردی به نامزدش می گوید که اعتیاد دارد ؛ اما زن می گوید چون با صداقت این موضوع را گفته من همسر او می شوم و بعد از ازدواج این مسائل ایجاد مشکل خواهد کرد .
ازدواج به مفهوم پذیرش جبر: تعدادی از جوانان ، خصوصاً آنهایی که نگرشهای سنتی دارند گاهی ازدواج با فرد مقابل برایشان موضوعی از پیش تعیین شده محسوب می شود . در جامعه ما ، گاه این فرآیند با عنوان « قسمت » شناخته می شود ، لذا این تصور وجود دارد که خواستگار فرد در واقع شخصی است که انگار مقدر شده است با او زندگی کند . چنین طرز تفکری جزء آسیبهای پیش از ازدواج محسوب می شود .
دوران کوتاه نامزدی : دوران نامزدی حداقل ، شرایطی را برای آگاهی زوجین از هم فراهم می آورد . تعدادی از افراد در این دوران متوجه تفاوتهای بسیاری بین خود و فرد مقابل می شوند یا در این دوران متوجه ناراحتی و یا مبتلا بودن فرد به یک اختلال روانی یا وابستگی او به مواد مخدر می شوند ، اما به رغم وقوف به این مسائل ، بنا به دلایل فرهنگی از جمله اینکه به هم خوردن نامزدی را مساوی با بی آبرویی و از دست دادن حیثیت خود قلمداد می کنند تن به ازدواج می دهند چنین تجاربی در زندگی مشترک ، بسیار بحران زا بوده و احتمال جدایی زوجین قابل پیش بینی است .
در کل احتمال آسیب زا بودن ازدواج افراد با شرایط زیر قابل پیش بینی است :
ازدواج دو فرد با فرهنگهای کاملاً متفاوت .
ازدواج در سنین پایین زیر 20 سال
تفاوت سنی زیاد بین زوجین مثلاً 15تا20سال
بالاتر بودن سن دختر از پسر ( زن از مرد)
ازدواج یک مرد با زنی بیوه یا مطلقه
ازدواج دختر با مردی که از ازدواج پیشین خود فرزندی دارد .
ازدواج دو فرد مطلقه که دارای فرزندان بزرگسال می باشند .
ازدواج افرادی که فاصله طبقاتی بسیار زیادی با هم دارند .
ازدواج دختری برخوردار از تحصیلات دانشگاهی با پسری که از لحاظ تحصیلی پایین است .
ازدواج با فرد معتاد به مواد مخدر
ازدواج با شخصی که قبلاً ازدواج های متعددی داشته است .
ازدواج با فردی که خانواده اش شدیداً مخالف این وصلت هستند .
ازدواج بدون داشتن اطلاعات کافی از موقعیت فردی ، خانوادگی و اجتماعی شخص مقابل .
ازدواج با فردی که ثبات شغلی نداشته و به دلیل مسائل شخصیتی خاص ، قادر به سازگاری در محیط کار نیست .
ازدواج با دختر یا پسری که هنوز دانشجو است و از ثبات اقتصادی ، شغلی و فکری لازم برخوردار نمی باشد .
ازدواج به خاطر جذابیت ظاهری : اهمیت جذابیت جسمانی به عنوان یک عامل مهم در دوستی ها و مناسبات اجتماعی ، غیر قابل انکار است . به نظر می رسد افرادی که جذابیت ظاهری دارند ، رفتارهای پسندیده تر و ویژگیهای شخصیتی زیبایی هم داشته باشند . به خاطر چنین تصوری ، تعداد زیادی از دختران و پسران مجذوب جذابیت جسمانی هم می شوند . زمانی که اهمیت این عامل درمعیارهای افراد برای تشکیل زندگی مشترک بدون توجه به عوامل اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و شخصیتی افراد لحاظ می شود ، ضریب خطر پذیری چنین ازدواجهایی نیز طبیعتاً بالا خواهد رفت .
در پایان باید به نکته اشاره کنیم ، که مسائل مطرح شده فوق به صورت مطلق تأثیر گذار نبوده و موارد استثنا هم وجود دارد .