اصولی برای تحکیم بنیان خانواده
صحبت های پسر و دختر و شناخت آنها از هم پس از انجام مراسم خواستگاری بسیار مهم است . در آن زمان قیوداتی ذکر می شود و شروطی از سوی دختر و پسر مطرح می شود باید آنها به گونه ای باشد که پس از ازدواج قابلیت اجرا داشته باشد و زوجین در رعایت آنها مقید باشند .
یکی از راه های تحکیم بنیان خانواده بحث « تعهد » است . تعهد داشتن نسبت به آنچه پیش از ازدواج مطرح شده و به عنوان شرط گذاشته شده اهمیت دارد .
نکته مهم دیگر داشتن « برنامه ریزی » در زندگی است . اگر در تمام مراحل زندگی ، برنامه ریزی نداشته باشیم با مشکلات عدیده ای مواجه می شویم . برای تحصیل ، شغل ، رفت و آمدها ، رسیدگی به امور منزل و حتی ارتباطات عاطفی بین زن و شوهر و اعضای خانواده نیازمند برنامه ریزی هستیم . در آیات و احادیث بسیاری افراد موفق انسان هایی هستند که در زندگی شان برنامه ریزی و نظم داشته باشند . داشتن برنامه ریزی صحیح زندگی یکی دیگر از راه های دستیابی به تحکیم خانواده است .
نکته دیگر رعایت اصول اخلاقی و شناخت خط قرمز هاست . اگر می خواهیم در زندگی به آرامش و تعالی برسیم حتما باید به اصولی پایبند باشیم . در مشاوره های خانوادگی کاملا قابل مشاهده است که کسانی که پایبند به اصول اخلاقی و مذهبی هستند خیلی راحت بقیه مشکلاتشان حل می شود و می توان زودتر به آنها کمک کرد . کاملا واضح است که شناخت خط قرمزها و پایبندی به اصول اخلاقی و مذهبی موجب می شود که زودتر به تحکیم بنیان خانواده برسیم .
گاهی یکسری از مسائل خط قرمزی از نظر اخلاقی نیست و جزء اصول اخلاقی و تقیدات دینی هم نیست بلکه یکسری ضوابط ، سلایق و تعصبات قومی فرهنگی است که گاه موجب می شود ، مشکلاتی پیش بیاید و ما به تحکیم بنیان خانواده نرسیم .
در کشور ما تفاوت فرهنگ ها و قوم ها کاملا قابل ملاحظه است . در یک خانواده ، آداب و رسومی وجود دارد که در خانواده دیگری نیست . فرهنگ آذری با فرهنگ جنوبی و شمالی متفاوت است و صاحب فرهنگ خاص ، آن قدر این فرهنگ برایش جا افتاده که جزء خطوط قرمز اصول و عقایدش قرار گرفته است و لذا برای تحکیم بخشی می بایست به این نکات توجه شود . به عبارتی زوجین با تفاوت های فرهنگی باید مشترکاتشان را مدنظر قرار بدهند ...؟
مشاوره در اینجا خیلی می تواند نقش داشته باشد . در بسیاری از موارد در مشاوره ما می بینیم وقتی ریشه اختلافاتی که خانواده ها در آن دخیل هستند بررسی می شود تفاوت آداب و رسوم شهری و روستایی و تفاوت فرهنگ ها و قومیت های مختلف از آن بیرون می آید . ( سوء تفاهمات فرهنگی )
سلامت روحی و روانی زوجین : سلامت روح و روان ، اصل و اساس تشکیل زندگی خانوادگی است . فقدان سلامت جسم می تواند به زندگی مشترک خدشه ا ی وارد نکند اما اگر فرد سلامت روان نداشته باشد هیچ وقت نه خودش روی آرامش را می بیند و نه می گذارد که دیگری آرامش را احساس کند . مراجعه به مشاورین در این زمینه بسیار می تواند کمک کننده باشد . لذا باید توجه داشت داشتن سلامت روح و روان اصل تشکیل بنیان خانواده و تحکیم آن است .
فرزندان در تحکیم بنیان خانواده نقش دارند : این سوال همواره باید مطرح باشد که « چرا می خواهیم فرزنددار بشویم ؟» اگر قرار است فرزندی به دنیا بیاید و نسلی ادامه یابد در نظر داشت که ابتدا باید پدر و مادرخوبی وجود داشته باشد در نظر داشته باشید پدران و مادران خوب ابتدا همسران خوب هستند .
اگر زوجین با هم تفاهم داشته باشند و همسران خوبی برای هم باشند می توان پذیرفت که در آینده نیز با رعایت نکاتی بتوانند پدران و مادران خوبی برای فرزندانشان باشند . زن و شوهری می توانند صاحب فرزند باشند که پشتوانه خوبی برای هم باشند .
بسیار مشاهده می شود که وقتی اختلافاتی بین یک زن و شوهر بروز می کند برخی نزدیکان توصیه می کنند که آنها با بچه دار شدن مشکلاتشان را حل کنند و گمان می کنند به این ترتیب اختلافات کاهش پیدا می کند .
وقتی زن و شوهر نتوانسته اند یکدیگر را بشناسند و با خصوصیات اخلاقی یکدیگر کنار بیایند نفر سومی به عنوان بچه چه می تواند بکند ؟ ضمن اینکه نفر سوم ( بچه ) خودش مشکلات جسمی ، عاطفی و ... خواهد داشت .
معمولا کسانی این توصیه را می کنند که می خواهند فرزند مانند دیواری باشد که زن و شوهر برای فرار کردن از مسائل و مشکلاتشان به آن پناه ببرند و در واقع خودشان را پشت مشکلات پنهان کنند و لذا همواره مادران و پدرانی که این گونه مادری و پدری کرده اند ، هیچ وقت نتوانسته اند کانون خانوادگی مناسبی برای فرزندشان فراهم کنند . این کار یعنی صورت مسئله را پاک کردن به جای حل آن .