سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مرکز خدمات مشاوره ای طلوع زندگی

ارتقاء سلامت خانواده

آرزو داریم فرزندانی مسئوولیت پذیر داشته باشیم

غلامحسین ریاحی

در پاسخ به این آرزو راه های متعددی را می توانیم عرضه کنیم که اهم آنها عبارت اند از :

القاء و تذکر :

در این جا مسئولیتی مستقیماً به عهده کودک گذاشته می شود و اجرای آن از کودک خواسته می شود ، این راه ، بی دردسرترین و آسان ترین راه برای مربی است ولی تاثیر آن در کودک اندک است .

 

ارائه الگو :

والدین در خانه و دیگران در جامعه ، همچون الگوهایی برای مسئولیت و حتی مسئولیت پذیری کودکان هستند ، رفتاری را که کودک از آنان می بیند یاد می گیرد و بروز می دهد ؛ خواه رفتار ، مطلوب باشد و یا نامطلوب ؛ استاد عمل کودک رفتار آنهاست . بدین نظر نه تنها والدین بلکه همه کس لااقل در برابر کودکان باید رفتار خود را تحت کنترل داشته باشند . دیدن بی عدالتی ها ، بی تفاوتی ها و خطاهای الگوها دامی خطرناک برای کودک است .

 

تلقین :

کودکان شدیداً تحت تاثیر آن هستند مخصوصاً در سنین 16 11 ، با کمترین پند و اندرزی راه خیر و صلاح در پیش می گیرند و نیز با کمترین تذکری از راه اصیل منحرف می شوند . چه خوب است که تلقین بر اساس ارائه الگو باشد ، زیرا در کودکان تقلید قوی است . جلوه آن کتاب خوانی کودک چهار ساله است که بر اساس تقلید از رفتار پدر انجام می گیرد . در تلقین ، جالب به نظر آمدن برای کودک نقش اساسی دارد .

 

به همین نظرگاهی کودک نقش آب حوضی ، زمانی نقش لباس فروش ، بقال ، پلیس ، راننده و ... را بازی می کند . او مقلد خوبی است و چه بسیار مسئوولیت ها را که به صورت غیر مستقیم می آموزد  نه مستقیم ، فی المثل بهترین راه واداشتن طفل به مطالعه ، سرگرمی خود والدین به مطالعه است .

 

تماس مستقیم و تجربه :

برای آموزش مسئوولیت تنها ارائه الگو و تلقین کافی نیست باید اجازه دهیم که او با مسئوولیت خود تماس پیدا کند و زمینه ی مورد نظر را تجربه کند . ضمن تجربه و تماس با مسئولیت :

اولاً : روح مسئوولیت از راه تجارب قوی می شود .

ثانیاً : مسئوولیت در آدمی راسخ و ریشه دار می گردد .

ثالثاً : به مسئوولیت عادت می کند .

رابعاً : اشتباهات او در حین عمل ، رفع و اصلاح می شود .

خامساً : در ضمن تجربه و تمرین ، شغل و مسئوولیت آینده ی فرد معلوم می شود و امکاناتی را که برای موفقیت او در زندگی آدمی مورد لزوم است فراهم می گردد .

 

مسئولیت را با چه کارهایی شروع کنیم

برای این سوال دو پاسخ می توان معین کرد :

کاری که به تناسب و برحسب جریانات عادی پیش آید .

کار و مسئوولیتی که متناسب با مقتضای سنی و امکانات مورد نظر باشد .

 

در زندگی روزمره کارهایی که برای آدمی پیش می آید بسیار است : از پوشیدن و در آوردن لباس گرفته تا پهن و جمع کردن رختخواب ، رفع نیازهای اولیه چون خوردن و نوشیدن و پوشیدن کفش ، گذاردن بند و دکمه لباس ، ردیف کردن وسائل و ابزار شخصی و از این قبیل .

 

در واگذاری نوع مسئوولیت ، مقتضای سنی باید رعایت شود ، در هر سنی باید نوعی تکلیف و مسئوولیت خاص به افراد داد و توقع خاصی باید داشت . فی المثل از کودک چهار ساله نمی توان توقع داشت که در مجلس چون ما دو زانو بنشیند . ویا از کودکان شش تا دوازده ساله نمی توان انتظار داشت که شبهای ماه رمضان چون ما احیاء بدارند .

 

به طور خلاصه در سال های اولیه هر چند مسئوولیت سبک تر و ملایم تر بهتر ، و هر چه شیرین تر و دلچسب تر، ارزنده تر .

 

مثلاً از بچه سه تا چهار سال می توان خواست که کارش را روی نظم و ترتیب انجام دهد ، اسباب بازی خود را ردیف کند و آنها را در جای معینی بگذارد .

از کودک پنج ساله می توان توقع داشت که لباس خود را بپوشد ، بند کفش خود را ببندد ، خودش برای خود آب بیاورد ، دکمه کتش را بیندازد ، وقتی به دستشویی می رود ، خودش لباسش را در آورد و? در همین سن و کمی بالاتر می توان از کودک خواست اطاق یا حیاط را با جارویی کوچک تمیز کند .

از کودک پنج - شش ساله می توان خواست سفره بگستراند ، قاشق و چنگال بگذارد ، سطل آشغال را خالی کند ، به گلدان های خانه آب دهد . این کار برای سنین بالاتر در سطحی وسیع تر قابل پیاده شدن است .

کودکان نه و ده ساله می توانند مسئوولیت های بزرگتری را عهده دار شوند . فی المثل به منزل همسایه پیامی ببرند ، چیزی را تحویل دهند و یا شیئی را بیاورند .

به کودکان با سفارش قبلی به بقال می توان اجازه داد تا به مغازه سرگذر برود و مثلاً قرقره یا بیسکویتی بخرد و بیاورد . یا قفسه کتاب را منظم کند ، میز و صندلی را گردگیری کند ، کاردستی و حتی کار تولیدی انجام دهد ، و نیز از همین گروه کودکان می توان خواست رختخواب خود را پهن و جمع کنند ، زیر پای شان را تمیز کنند ظرفها را با رعایت احتیاط بشویند و ... ?

نوجوانان چهارده ساله باید تا حدود زیادی قادر به انجام کار منزل باشند ، حتی در موقع ضرورت از پزشک محل دعوت کنند که به خانه بیاید ؛ در منزل تعمیرات جزیی را انجام دهند ، حتی غذا بپزند ؛ برای مخارج منزل صورت حساب تهیه کنند ؛ گل بکارند ؛ به تعمیرات ساختمان کمک کنند ؛ به کشت و کار بپردازند ؛ درخت و گلها را درست کنند و ...?

 

نکاتی در واگذاری مسئوولیت ها

برای پرهیز از عواقب نامطلوبی که در واگذاری مسئوولیت ها ممکن است مطرح باشد ، مربیان و روانشناسان تربیتی نکاتی را پیشنهاد می کنند که اهم آنها عبارت است از :

میزان مسئوولیت متناسب با توانایی و استعداد کودک باشد ؛ زیرا در غیر این صورت کودک از مسئوولیت ، فراری و به آن بدبین می شود .

هرگز سعی نشود که مسئوولیت بر کودک تحمیل گردد زیرا ممکن است : اولاً مایه صدمه جسمی گردد و ثانیاً امکان دارد عصیان و مقاومت طفل را برانگیزاند .

نوع مسئوولیت هایی که به کودک واگذار می شود سریع الوصول باشد ؛ یعنی به صورتی باشد که طفل هر چه زودتر از عهده ی انجامش برآید . اگر هدف بلندی در پیش است آن را به هدف های جزیی تقسیم کنید تا طفل مرحله به مرحله آن را طی کند ؛ زیرا وصول به هدف های کوچک مشوقی درونی برای کودک خواهد بود .

در انجام مسئوولیت ، کودکان را یاری دهید . اولین گام در این مرحله آن است که او یاد بگیرد که چگونه از عهده انجام مسئوولیتش بر آید و چگونه باید به هدفش برسد . آنجا که کمکی لازم باشد سعی کنید این کمک به صورت غیرمستقیم باشد ، زیرا درغیر این صورت کودک متکی بار می آید .

در دادن مسئوولیت میزان فرصت او را در نظر گیرید . تمام وقت او را پر نکنید چون او زمانی را برای بازی خود نیاز دارد و نیز فرصتی را هم برای انجام کارهای مدرسه لازم دارد . غیر از این جنبه ، باید فرصت هایی آزاد هم در اختیار داشته باشد تا آن گونه که خود می خواهد برنامه ریزی کند .

مسئوولیت را کم بدهید و خوب تحویل بگیرید تا او منضبط و حسابگر بار آید .

برای این که در موقع تحویل گرفتن مسئوولیت دچار مشکلاتی نشوید و مجبور نگردید که او را تنبیه و از او بازخواست کنید لازم است در فاصله ی دادن مسئوولیت تا تحویل گرفتن آن وظیفه اش را به او گوشزد کنید .

با مراعات همه ی این نکات باز هم ممکن است کودک درانجام مسئوولیت دچار قصوری گردد ، در این جا زیاد سخت گیری نکنید ، انعطاف پذیر و با گذشت باشید . از او بخواهید که وظایفش را کامل و نیکو مجدداً انجام دهد .

 

کودک در پذیرش مسئوولیت آزاد باشد یا محدود ؟

مسئوولیت را نمی توان و نباید بر کودکان تحمیل کرد ، بلکه باید روح و میل آن را در کودکان ایجاد نمود . تجارب و بررسی ها نشان می دهد که مسئوولیت تحمیلی ریشه دار نمی گردد و به زودی از میان می رود و حتی گاهی اثر معکوس دارد ، توصیه مربیان در دادن مسئوولیت به کودکان این است که در واگذاری آن ، دو اصل مورد نظر باشد :

اصل آزادی :

منظور این است که کودک در پذیرش مسئوولیت خود آزاد باشد . اما مسئله ای که در این جا مطرح می شود این است که در بسیاری از موارد کودک صلاح و فساد امور را درک نمی کند و دادن آزادی به او ممکن است موجب لطمه ای شود . در چنین صورت شک نیست که حق رأی ندارد . رأی ، رأی والدین اوست ؛ ولی این امر موجب نمی شود که باز هم مسئوولیت به گونه ی تحمیلی باشد . می توان خواسته خود را با زبان کودک اعمال کرد . به صورتی غیر مستقیم طفل را وادار کرد حرف ما را بزند و خواسته ما را بگوید و آزادی او رعایت گردد .

این امر گو ای یک فریب تربیتی است ولی گناه به حساب نمی آید چون در طریق خیر و صلاح کودک است .

اما در صورتی که او فساد و صلاح را ولو بسیار جزئی تشخیص می دهد ، به همان میزان باید در پذیرش مسئوولیت آزاد باشد وگرنه کودک به صورت یک شیء در می آید .

گاهی مسئله صورت سومی هم پیدا می کند و آن این که درست است او صلاح و فساد را تشخیص نمی دهد ولی انتخاب او موجب لطمه ای به خیر و مصلحتش نیست . دراینجا هم آزادی او را محترم می شمریم و او را در انتخاب ، آزاد می گذاریم . بدین سان درهمه حال اصل بر رعایت آزادی است ولی گاه و بی گاه کنترل و مداخله ما هم وجود دارد .

 

اصل رغبت :

برای این که مسئوولیتی نیکو انجام شود باید خودِ فرد به انجام آن راغب باشد و رغبت به هنگامی است که او در انتخاب ، آزاد و در مسئوولیت ، به نحوی ذی نفع باشد .

 

برای موفقیت در این زمینه بهتر است که دو یا سه امر اندیشیده و مورد صلاح را در برابرش قرار دهیم و او را در انتخاب یکی از آنها آزاد بگذاریم ، فی المثل بگوییم که این دو کار در پیش است تو هم می توانی ظرفها را بشویی و هم می توانی اطاق را جارو کنی ، کدام یک را می پسندی ؟