فایده آموزش مهارت حل مساله
افراد در طول زندگی بارها با مشکلاتی رو به رو میشوند که نیاز به اتخاذ تصمیم و عمل مناسب دارد اما آنها غالبا نمیتوانند آن را به خوبی انجام داده و یا اساسا راه حلهای نادرستی را انتخاب میکنند که به شکست منتهی میشود . برای مثال در مورد انتخاب رشته تحصیلی ، شغل یا انتخاب همسر و ...
یکی از روشهایی که با آموزش آن میتوان افراد را در برخورد با مسائل و مشکلات یاری داد ، مهارت حل مساله است .
آموزش این مهارت به افراد موجب میشود کهآنها مسلح به سلاح تفکر و روشهایی ، شوند تا در شناخت و حل مشکلات و انتخاب راه حلهای ، مناسب در موقعیتهای مختلف موفق شوند .
مطابق یک ضرب المثل ، اگر به فردی یک ماهی بدهی ، یک وعده از غذای او را تامین کردهای اما اگر به او ماهیگیری یاد بدهی ، غذای یک عمر او را فراهم کردهای .
اگر شرایط و امکانات حل مساله در سنین پایین فراهم شود ، به کودکان یاد میدهد که از راه تعامل با محیط ، قدرت ابتکار ، خلاقیت ، حس همکاری و تلاش و استقلال طلبی در آنها افزوده شود . از راه ایجاد توانایی حل مساله در افراد میتوان آنها را برای مقابله با وضعیت متغیر زندگی امروزه و موقعیتهای تازه آماده کرد.
مقایسه افرادی که از توانایی فوق برخوردارند با افرادی که فاقد این توانایی هستند ، نشان میدهد که نوجوانان دسته اول در مقابل استرسهای شدید ، تعارض و ناکامی ، مقاومتر و در مواجهه با مشکلات ، آنها را بهتر حل کرده و از قوه تفکر و اندیشه خود به خوبی استفاده میکنند و به ندرت احساس ناکارآمدی و یاس میکنند ، به خصوص در عملکردهای درسی و تحصیلی موفقیت بیشتری کسب میکنند . اما نوجوانان دسته دوم در مقابل مشکلات ، به راحتی تسلیم شده و توانایی مقابله صحیح و منطقی را از دست داده و به دلیل احساس پوچی و ناتوانیهای مکرر ، درمانده میشوند و حتی زمانی که برای جبران شکست ، موقعیت و فرصت مجدد داشته باشند ، چون پذیرفتهاند که ناتوان از حل مشکل هستند ، از حل سادهترین مساله هم عاجز میشوند.