تبیین پیامدهای منفی طلاق از بعد اجتماعی
طلاق در زمره غم انگیزترین پدیده های اجتماعی است . طلاق ، تعادل انسانها را برهم زده و آثار شومی را در جامعه بر جای می گذارد و منجر به کاهش انسجام و یکپارچگی اجتماعی ( Solidarity ) می شود و سنگ بنای اجتماع را از هم می گسلد .
طلاق پدیده ای است به تمام معنی اجتماعی و همانند نهاد اجتماعی عمل می کند . زمانی که جامعه در معرض آسیبهای بنیادی است ، روابط اجتماعی بیمار می باشد و فساد گوشه گوشه جامعه را دربرگرفته است . طلاق یک معلول است ، از آن رو که تابع شبکه پیچیده و به هم پیوسته ای از عوامل اجتماعی است .
هر چند ازدواج امری مربوط به دو فرد است ، لیکن طلاق امری اجتماعی می باشد که صدمه و زیان آن دامان جامعه را نیز فرا می گیرد و جامعه را از حرکت باز داشته و آن را عقیم و سترون می کند .
طلاق روح پویایی را می کشد و علاقه و اشتیاق جوانان را به تشکیل خانواده سست می کند و اعتماد اجتماعی را سلب و مخدوش می نماید .
طلاق همچنین پدیده ای جمعیتی است که به لحاظ کمیّ و کیفی بر ساخت جمعیت اثر می نهد زیرا تنها واحد مشروع و اساسی تولید مثل ، خانواده می باشد که با وقوع طلاق از هم می پاشد .
از سوی دیگر طلاق بر کیفیت جمعیت تأثیر دارد ، چون فرزندان و نسلی که از نعمت خانواده محروم هستند ، به احتمال زیاد فاقد شرایط لازم در احراز مقام شهروند مسئول خواهند بود .
طلاق اثرات اقتصادی نیز برای جامعه دربرخواهد داشت ، زیرا تعادل روحی نیروی انسانی تولید و خدمات را در جامعه برهم می زند و منجر به بروز اثرات سهمگینی در حیات اقتصادی جامعه خواهد شد .
طلاق نماد یک مشکل ارتباطی سالم و صحیح بین افراد است ، این مشکل ارتباطی در سطح کوچک ( خانواده ) می تواند در بعد وسیعتر ( جامعه ) نیز شیوع و گسترش یابد و ارتباطات انسانی را مختل نماید .
هیچگاه مطالعه آسیب شناسی اجتماعی و انحرافات اجتماعی بدون توجه به طلاق امکان پذیر نیست . وقتی بنیان نهاد خانواده دستخوش ضعف و عدم استواری می گردد ، بنیانهای اخلاقی و اجتماعی کل نظام اجتماعی متزلزل شده و آن جامعه به سوی جرائم گوناگون سوق داده می شود .
طلاق می تواند موجب افزایش آسیبهای اجتماعی از قبیل اعتیاد ، الکلیسم و انحرافات جنسی شود ، از سوی دیگر طلاق یکی از عوامل مؤثر در افزایش نرخ خودکشی می باشد .
طلاق در یک جامعه به مثابه تزلزل اجتماعی و عدم ثبات جامعه است که می تواند منجر به کم بها شدن خانواده و ارزشهای خانوادگی در آن جامعه شود .